21.05.2025 KILÇIK
KARADENİZ GAZETESİ İÇİN TARİHİ KARAR!
Valla ne yalan söyleyeyim, insan duyunca bir garip oluyorA...Tam 49 yıllık, yarım asırlık çınar Karadeniz Gazetesi kapanıyormuş. Evet, zaman zaman biz de eleştirdik, “şunu niye böyle yazdılar”, “daha objektif olaylara bakabilirlerdi” dedik ama yine de bu memleketin gözü, kulağıydı o gazete. Trabzon basınının bel kemiğiydi.
Şamil Ekinci’den İbrahim Cevahir’e, oradan Mehmet Ali Yılmaz’a kadar birçok ismin eli değdi bu gazeteye. Her bir dönem, Karadeniz’in sesini sayfalara taşıdı. Ne yağmur eksik oldu bu coğrafyadan, ne gündem... Ama Karadeniz Gazetesi hep vardı. Sabah kahvaltısında çayın yanına, akşam manavın gazete tezgâhına bakarken bir bakış atılırdı. Mahallenin dedikodusu oradan dönerdi, siyasetin nabzı oradan tutulurdu.
Duyduğumuza göre Mehmet Ali Yılmaz’ın vefatından sonra çocukları da epey uğraşmış, gazeteyi ayakta tutmak için elinden geleni yapmış. Ama ne yapsınlar…
Ülke ekonomisi ortada. Kâğıt pahalı, mürekkep pahalı, çalışanların maaşı, matbaa gideri derken her şey yük olmuş. Okur da artık cep telefonundan haberi bedavaya alınca, işin tadı tuzu kalmamış. Zararına dönen çarkı çevirmek kolay değil.
Şimdi gazetenin 31 Mayıs’ta basılı yayını son bulacak. Sessizce, ağır ağır veda edecek. Kimse yüksek sesle konuşmasa da, şehirde bir hüzün var. Sokakta, çarşıda, kahvede “olmaz ya” diyenler çok. Duyan herkes üzülüyor. Çünkü bu gazete sadece bir haber kaynağı değildi; geçmişimizdi, alışkanlığımızdı. Trabzon’da birçok gazetecinin yetiştiği okuldu..
Bunun üzerine bir de kulis bilgileri gelmeye başladı. Duyduğumuza göre iş dünyasından, siyasetten bazı isimler Yılmaz ailesiyle görüşüyormuş. “Alır mıyız, yaşatır mıyız?” diyenler varmış. Satılır mı, dijitalde devam mı eder, yoksa tamamen kapanır mı?.. Orası önümüzdeki günlerde netleşecek.
Ama şurası kesin: Karadeniz Gazetesi, bu şehrin bir parçasıydı. Sesi soluğuydu. Eleştirdik ama sevdik de. Eksiklerini söyledik ama yokluğunu istemedik. Belki artık elimize alıp sayfalarını çeviremeyeceğiz, ama o isim bu şehrin belleğinde kalacak.
Diyeceğim o ki… Her dönemin bir tanığı vardı. Karadeniz Gazetesi de bizim tanığımızdı. Gidiyorsa, arkasından sessiz kalmak olmaz. Hakkını teslim etmek boynumuzun borcu.
***
İŞSİZLİK YOK, İŞ BEĞENMEME VAR!
Hadi bakalım, dürüst olalım şimdi...
Trabzon’da işsizlik yok! Kimse kimseye “iş bulamıyorum” demesin! Sokaklarda her köşe başında eleman aranıyor, fabrikalar, inşaatlar, kafeler deli gibi işçi arıyor. Ama bizimkiler ne yapıyor? “Belediyede masa başı işim olsun” diye kapı aşındırıyor!
Ortahisar Belediyesi’nin kapısında bekleyenleri bir görseniz!
Zaten 100 tane işçi var, maaşlarını ödemekte zorlanıyorlar. Ama buna rağmen hala “işçi alın” diyenler var!
Ne yapacaklar o kadar işçiyle? Belediyenin kasası bile maaşları ödemeye zor yetiyor.
Buna rağmen hâlâ “iş talep etmek” neyin nesi?
Gerçek şu ki, Trabzon’da her alanda iş var. İnşaatta, fabrikada, tarımda…
Ama bazıları var ki, “Ben masa başında oturayım, işler kolay olsun, güvenli olsun” diyor.
E, peki öbür tarafta 12 saat ayakta çalışan, makinelerle ter döken, tarlada emek veren insanlar var. Bizimkiler ne yapıyor?
Belediyenin kapısında “iş bulamadık” diye bağırıyor. Niye? Çünkü masa başı iş istiyorlar. Yani, sadece devletin güvencesi, kolay maaşı, rahat iş peşinde koşuyorlar. E, bir de sürekli “iş yok” diye yakınıyorlar!
Gerçekten iş bulamayan, zor durumda olan insanlar var. Ama işçi almak isteyenlerin çoğu da partilerden gelenler. “Seçim zamanı oy verdik, şimdi bizim çocuklarımızı işe alın” demek moda oldu. Bu doğru mu? Belediyenin işi halka hizmet etmektir, ama siyasi baskılarla “iş almak” halka hizmet etmek değildir. Yani herkes bir şekilde iş bulur ama biz sürekli belediyeye koşarak bu işleri zorlaştırıyoruz.
Trabzon’da iş yok diyenlere bir soru: “Gerçekten mi iş yok?” İş var ama iş beğenmeme sorunu var! Hadi bakalım, biraz gerçekçi olalım!
***
ALTYAPIDA DEĞİŞİM SÜRECİ BAŞLIYOR
Trabzonspor'da altyapı yapılanmasında önemli değişiklikler gündeme geldi. Kulübün Altyapı Geliştirme Koordinatörü Güngör Şahinkaya’nın, eşinin yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle görevine yeni sezonda devam etmeyeceği öğrenildi.
Kulübe yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, deneyimli futbol adamı Şahinkaya’nın görevini bırakması durumunda altyapının başına geçmesi muhtemel isimler arasında İlker Erdem, İhsan Derelioğlu ve Mustafa Reşit Akçay yer alıyor. Yönetimin bu üç isim üzerinde değerlendirmelerini sürdürdüğü ifade ediliyor.
Altyapıda olası görev değişikliği durumunda öncelikle Trabzonspor camiasında yakından tanınan ve kulüpte çeşitli kademelerde görev almış olan isimlerin tercih edilmesi bekleniyor. Teknik bilgi birikimi ve genç oyuncu gelişimine olan katkılarıyla bilinen Erdem, Derelioğlu ve Akçay’ın, yeni dönemde altyapının şekillenmesinde belirleyici roller üstlenebileceği belirtiliyor.
Mustafa Reşit Akçay daha önce A takım teknik direktörlüğü de yapmış ve altyapıdan birçok oyuncunun yetişmesinde önemli katkılar sağlamıştı. İhsan Derelioğlu ise uzun yıllardır Trabzonspor’un genç oyuncu takibinden sorumlu yapılarında çeşitli görevlerde bulunmuş, İlker Erdem ise özellikle oyuncu izleme ve gelişim süreçlerinde aktif rol oynamıştı.
Trabzonspor altyapısında görev yapan antrenörlerin sözleşmeleri 31 Mayıs itibarıyla sona erecek. Yeni sezonda oluşacak yapılanma doğrultusunda bu isimlerle yola devam edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı.
Kulüp yönetiminin, altyapı sorumluluğuna getirilecek yeni isme göre antrenör kadrosunda da revizyona gidebileceği ifade ediliyor. Mevcut antrenörlerin performansları ve gelişim planlarına katkıları göz önünde bulundurularak karar verilmesi bekleniyor.
Trabzonspor yönetiminin altyapıya yönelik uzun vadeli bir yapılanma üzerinde çalıştığı, hem yerel yeteneklerin keşfi hem de kulüp akademisinin daha sistematik işlemesi adına çeşitli projelerin gündemde olduğu öğrenildi.
Bordo-mavili kulüp, son yıllarda altyapıdan A takıma kazandırdığı oyuncularla dikkat çekerken, yeni dönemde bu yapının daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.
***
TRABZONSPOR’DA YÖNETİM KOLLARI SIVADI
Trabzonspor’da bu sezon işler pek istenildiği gibi gitmese de, bordo-mavili yönetim kulakları dışarıya kapatıp gelecek sezon için düğmeye bastı. Taraftarın “Bu iş böyle gitmez” diyerek ses yükselttiği günlerde, yönetim sessiz ama kararlı bir şekilde yeni sezonun planlamasına başladı.
İlk iş olarak kim kalacak, kim yoluna başka yerde devam edecek, onun hesabı yapılacak. Yönetim, teknik ekiple birlikte futbolcuların durumunu masaya yatıracak. Gidecekler belli olduktan sonra ise transfer için harekete geçilecek.
Bu kez iş şansa bırakılmayacak. Bordo-mavililer, takıma hemen katkı sağlayacak, tecrübesiyle ve kalitesiyle fark yaratacak isimlerin peşine düştü. Öyle “alalım dursun” mantığı yok; ince eleyip sık dokunacak bir transfer dönemi olacak.
Yönetim cephesinden sızan bilgilere göre, önümüzdeki sezon şampiyonluk yarışında son haftaya kadar ayakta kalmak hedefleniyor. Yapılacak transferlerin de bu hedefe uygun şekilde olacağı ifade ediliyor.
Kısacası, Trabzonspor bu sezon yaşananlardan dersini almış görünüyor. Taraftarına umut verecek bir kadro kurmak için gece gündüz çalışılıyor.